Uitgelicht

Werken tijdens tropische dagen

Tijdens warme dagen komt het vaker voor dat wij een “korter lontje” hebben. Dit kan frustratie en miscommunicatie veroorzaken tussen jou en je omgeving, omdat de boodschap die je wil overbrengen niet op een juiste manier wordt gebracht.

Tijdens één van mijn trainingen leer ik de deelnemers op een professionele manier feedback te geven en te ontvangen. Ik maak hierbij onder andere gebruik van het OEPS-model. Dit model staat hieronder uitgewerkt.

Ik wens je een mooie en warme zomer toe met veel positieve feedback momenten.

Uitgelicht

Verander een exitgesprek in een belofte

Het succes van een organisatie wordt in toenemende mate bepaald door de medewerkers, oftewel Personeel. Met een hoofdletter, welteverstaan. Hoe je goed gekwalificeerde mensen aantrekt én vasthoudt, is gek genoeg lang niet bij alle organisaties top of mind.

Hoe doe je dat dan?

De juiste mensen binnenhalen en -houden begint met een duidelijk antwoord op de vraag: waar wil je naar toe met je organisatie of afdeling? Of zoals managementgoeroe Covey zegt: ‘Begin with end in mind.’ Wie niet weet waar hij naar toe wil, vindt alles goed. Weet je dat wél, dan kun je makkelijker keuzes maken. Zodra die richting bekend is, weet je immers ook wie en wat je nodig hebt om daar te komen. Ergo: welke ménsen je daarvoor nodig hebt. Bovendien blijken medewerkers ook nog eens beter te functioneren én langer in een functie te blijven, als zij weten naar welk doel zij kunnen toewerken. Betrek je ze dan ook nog eens bij de vaststelling van die doelen (waar met name millennials gevoelig voor zijn), dan wordt het allemaal nog effectiever. Doe je dat allemaal níet, dan verhoog je het risico dat talentvolle medewerkers vertrekken.

En als het gras bij de concurrent inderdaad groener lijkt?

Heel jammer, maar je kunt wel iets leren van de vertrekkende medewerker. Dat gebeurt niet als je het bij een handdruk, afscheidscadeau of borrel laat. Maar wél als je een omgekeerd sollicitatiegesprek voert, oftewel een exitgesprek.

Exitgesprek?

Dat is een eindgesprek dat je als leidinggevende voert met de vertrekkende medewerker. Een krachtig hulpmiddel! Het doel van een exitgesprek is namelijk ontdekken wat wel en wat minder werkt in je organisatie. Vaak durven vertrekkende medewerkers eerlijk te zijn, want zij worden niet meer afgerekend op hun uitspraken. Bijkomend voordeel: je kunt een exitgesprek zo sturen dat je met die talentvolle, vertrekkende medewerker afspraken kunt maken voor de toekomst. Of het gras werkelijk groener is bij de concurrent, weet die medewerker immers ook helemaal niet zeker. Stel voor om contact te houden. Zo houd je de deur op een kier. Ik weet uit ervaring dat sommige van deze talenten na verloop van tijd weer terugkomen. Omdat het gazon bij de concurrent toch wat kaler bleek dan verwacht …

Tips voor een zinvol exitgesprek

  • Voer het exitgesprek bij voorkeur op de laatste werkdag. De medewerker voelt dan geen belemmering om eerlijk te zijn.   
  • Wees respectvol en houd het doel voor ogen. Het heeft geen zin een slechte verliezer te zijn, want dan krijg je niet de feedback die jou verder helpt.  
  • Stel vooraf een vragenlijst op, die je helpt structuur in het gesprek te brengen. Denk aan vragen als: Welke tips heb je voor de organisatie/afdeling? Wat gaat goed en waar liggen de ontwikkelpunten? Wat vind je van de doorgroeimogelijkheden? Met welke verwachtingen kwam je bij ons binnen en welke hebben we waar gemaakt?   
  • Evalueer dit gesprek na afloop en pas waar nodig je organisatie(doelen) aan.

Lastig?

Als businesspartner voor mensen en bedrijven kan ik jou en je organisatie helpen succesvoller te worden en de beoogde resultaten te bereiken. Wil je hier meer van weten, neem dan contact met mij op.

Corona en het team

Het succes van een organisatie wordt vooral bepaald door de mate waarin het team ook echt als een team samenwerkt. Maar hoe verloopt de samenwerking tijdens de coronacrisis?

Worden we nu juist productiever of stagneert het juist in het team. Uit verschillende onderzoeken is aangetoond dat we juist productiever en creatiever worden in deze crisis. Ik ervaar in de praktijk grote verschillen.  Wat maakt het ene team succesvoller dan het andere?

Een succesvol team kenmerkt zich als zowel de ‘harde´ als de ‘zachte’ kant op orde is.

Tot de ´harde´ kant behoren zaken als:

  • Missie en doelstellingen;
  • Processen en procedures;
  • Vergaderingen en besluitvorming;
  • Verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden,
  • Deskundigheid.

De ‘zachte’ kant bestaat o.a. uit:

  • Onderling vertrouwen;
  • Betrokkenheid van de teamleden;
  • Elkaar aanspreken op/feedback geven;
  • Verantwoordelijkheidsgevoel;
  • Gezamenlijk teambelang,
  • Houding en sfeer.

Is jouw team in balans als je kijkt naar de ´harde´ en ‘zachte’ kanten? Waar is het team goed in en waar en hoe kan het beter?

Meten is weten. Met behulp van een ontwikkelasessment voor teams wordt dit snel en gemakkelijk helder.

‘It takes two to tango’

Betrokken personeel en organisaties die goed presteren. Het lijkt onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Alleen is de vraag of personeel nu daadwerkelijk betrokken is en hoe kan deze betrokkenheid zorgen voor een positieve invloed op uw organisatie?

Als organisatie heeft u doelstellingen, normen & waarden en richtlijnen, waaraan u wilt dat de medewerkers zich houden. In normale omstandigheden kan er gezegd worden dat uw personeel betrokken is, wanneer uw personeel er alles aan doet om deze doelstellingen te behalen en aan de richtlijnen te houden. Maar uiteraard geldt dit ook andersom. U als werkgever moet uw best doen om uw personeel te betrekken bij uw organisatie. Inzicht geven in de dagelijkse gang van zaken en in veel gevallen ook openheid van zaken. Het is een relatie, waar het personeel, maar ook de werkgever in moet investeren. Wanneer de steun vermindert, vermindert ook de betrokkenheid.

Waarom is betrokkenheid belangrijk?

Betrokkenheid van uw personeel zorgt voor stabiliteit en de mogelijkheid om door te groeien. Daarnaast straalt het vertrouwen uit naar uw relaties. Betrokkenheid van uw personeel is belangrijk voor:

  • Behoud van uw personeel

Het verloop van personeel is voor een organisatie heel vervelend. Wanneer uw personeel betrokken is, is de kans dat zij vertrekken een stuk kleiner. Zeker in de huidige markt, waarbij er een tekort is aan de juiste kandidaten, zal er meer concurrentie zijn om de beste werknemers te vinden. Mede hierdoor kunnen zij zich laten verleiden door aanbiedingen van uw concurrenten. Verschillende studies hebben uitgewezen dat personeel, dat betrokken is, zich hier niet door laat verleiden!

  • Productiviteit

Personeel dat betrokken is bij uw organisatie zal productiever zijn dan werknemers die zich niet betrokken voelen. Daarnaast zijn betrokken medewerkers ook direct ambassadeurs en zullen zij uw bedrijf extra promoten, waar dit mogelijk is. Dit heeft een positieve invloed op de resultaten van uw organisatie. Medewerkers die niet betrokken zijn fungeren als een rem op uw inspanningen om de productiviteit te verhogen en de resultaten te verbeteren.

  • Initiatief nemen

Betrokken medewerkers zijn vaak bereid om een extra stap te zetten. Even doorgaan na de reguliere werktijden, behulpzaamheid naar de andere collega’s en bereid zijn klaar te staan voor de organisatie, terwijl dit niet van hen wordt verwacht zijn kenmerken die deze medewerkers omschrijven. Ook is het een feit dat het ziekteverzuim bij betrokken medewerkers lager ligt dan bij medewerkers die niet betrokken zijn.

Vergroot de betrokkenheid

Om verder of sneller te groeien als organisatie is het van belang dat u personeel heeft dat betrokken is bij uw organisatie. Betrokkenheid van uw personeel is te creëren, maar ook als organisatie of werkgever dient u hier wel voor open te staan. ‘It takes two to tango’ is hier wel op zijn plaats.

Staat u hier voor open dan kom ik graag in contact met u om eens van gedachten te wisselen.